Οι εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις βρίσκονται στο στόχαστρο του Υπουργείου Περιβάλλοντος μετά τους δασωμένους αγρούς. Σύμφωνα με όσα δήλωσε στη “Καθημερινή της Κυριακής” ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς, το τελευταίο βήμα για την ολοκλήρωση της μεγάλης μεταρρύθμισης των δασικών χαρτών αφορά τη ρύθμιση για τις αγροτικές καλλιέργειες στις εκχερσωμένες εκτάσεις. Για το σκοπό αυτό, το ΥΠΕΝ σχεδιάζει νομοθετική ρύθμιση για την επίλυση του εκκρεμούς ζητήματος σε αρμονία με τη σχετική νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο παρέλαβε πριν από λίγες ημέρες μελέτη, η οποία αποτυπώνει ανά περιφερειακή ενότητα το μερίδιο που έχουν οι καλλιεργούμενες, εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις στην αγροτική οικονομία. Η μελέτη βασίζεται σε στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ και παρουσιάζει τα ετήσια έσοδα από την αγροτική παραγωγή επί εκχερσωμένων εκτάσεων ανά περιφερειακή ενότητα και παραγωγική δραστηριότητα. Στόχος του υπουργείου είναι να διαπιστώσει αν μπορεί να χρησιμοποιήσει τα στοιχεία της μελέτης προκειμένου να θεμελιώσει υπέρτερο δημόσιο συμφέρον από τη διατήρηση της χρήσης των εκτάσεων αυτών.

Η καταβολή αντιτίμου και η ύπαρξη τεκμηρίου κυριότητας προγενέστερο του 2000 φαίνεται να αποτελούν τις κύριες προϋποθέσεις νομιμοποίησης της αλλαγής χρήσης.

Πηγή: dasarxeio.com